PHP Dersleri – Foreach Kullanımı ve Örnekleri

PHP

PHP FOREACH

php foreach dizi içerisindeki öğeleri döngü içerisinde listelememize yaramaktadır . Yani bir sepet düşünün bu sepet içerisinde onlarca ürün olsun bu ürünleri ekrana yazdırmak istediğimizde tek tek yazmak yerine döngüler sayesinde yaparız . Php döngüleri arasında en çok kullanılardan biri de foreach dir .

Örnek:

$sepet = array('elma','armut','muz','nane','kivi','şeftali');

foreach($sepet as $urun){
        echo "$urun<br/>";
}

Yukarıda gördüğünüz şekilde sepet adında bir dizi oluşturulmuş ve bu dizi içerisinde de ürünler bulunmaktadır . İşte bu sepet dizisi içerisindeki ürünleri teker teker yazmak yerine bir döngü yardımıyla rahatlıkla yapabiliyoruz. Şimdi aynı örneği farklı bir şekilde deneyelim bu sefer dizimizde bir farklılık olacak .

Örnek :

<?php 
$sepet = array(
    'urun1'=>'deneme',
    'urun2'=>'armut',
    'urun3'=>'muz',
    'urun4'=>'nane',
    'urun5'=>'kivi',
    'urun6'=>'şeftali'
    );
foreach($sepet as $uruntipi => $urunadi ){
        echo "Ürün Tipi :".$uruntipi." Ürün Adı :".$urunadi."<br/>";
}

yukarıdaki yazım şeklinde key ve key’e karşılık gelen değeri yazdırmış olduk . Örnekler de gördüğünüz gibi foreach ile dizideki her bir elemana sırayla ulaşmış olduk . Foreach çalışma şeklinde döngü dizideki eleman sayısı kadar dönecektir ve döngü ilk indis olan 0 dan başlar . Her bir döngüde indis 1 artarak devam eder . Her bir döngü içerisinde dizinin değerleri bir değişkene atanmış olur ve bu şekilde her bir elemana ulaşabiliriz. Döngüler ile koşulları birlikte kullanarak farklı örnekler elde edebilirsiniz . Bunlarla alakalı olarak ilerleyen dersler de farklı kullanım şekillerini de inceleyeceğiz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dikkat Edilmesi Gereken Açıklama
Döngü Değişkeni İsimlendirmesi Foreach döngüsünde kullanılan değişken ismi özellikle dizinin elemanlarını ifade etmelidir.
Referans Kullanımı Eğer foreach döngüsünde dizinin elemanları üzerinde değişiklik yapılacaksa, elemanların referansları kullanılmalıdır.
İlk Önce İteratörün Başlatılması Foreach döngüsü çalıştırılmadan önce, dizinin başına konumlandırılmalıdır. Bu işlem, dizinin başına konumlandırmak için “reset()” işlevinin kullanılmasıyla gerçekleştirilir.
Döngü İçinde Birden Fazla Dizi Kullanımı Foreach döngüsü içinde birden fazla dizi kullanımı yapılacaksa, her bir dizi için ayrı bir döngü oluşturulması gerekmektedir.
Dizinin Sıralı Olması Foreach döngüsü, dizinin elemanlarını sırayla işler. Eğer sıralama önemli değilse, “shuffle()” işlevi kullanılarak rastgele sıralama yapılabilir.

 

 

Yorum Ekle