PHP Dersleri – Veri Türleri
PHP veri tipleri SKALER , COMPOUND ve ÖZEL TİPLER’dir. Şimdi bunları tek tek inceleyelim ;
SKALER TİPLER :
Boolean , Integer , Float ve Sting tiplerini skaler olarak tanımlayabiliriz .
- Boolean : Boolean değer TRUE yada FALSE değerlerini alır yani bir çıktının ya da girdinin doğru ya da yanlış olduğunu temsil eder.
- Integer : Tüm tamsayılar integer olarak tanımlanır yani ….-5,-4,-3,-2,-1,0,1,2,3…. gibi sayıların tamamı int türündedir.
- Float : Kesirli sayıların tamamına float sayı tipi denir yani 1.2 , 3,4 , 7,99 … gibi .
- String : Tek tırnak veya çift tırnak içerisine alınmış karakterler dizisi olarak tanımlanmaktadır .
COMPOUND TİPLER :
Array (dizi) ve Object (Nesne) türleri compound tipler olarak adlandırılmaktadırlar . Bunları şu şekilde inceleyebiliriz.
- Array (Dizi) : Array yani dizileri bir değerler ve key’lerden oluşan sıralı bir yapı olduğunu düşünebilirsiniz . Dizileri sepetinizdeki bir ürünlerin adlarından oluşan ya da sepetinizdeki ürünlerin adları ve bunlara karşılık gelen fiyatlardan oluşan bir liste gibi hayal edebilirsiniz . Bunu aşağıdaki örnekle daha da iyi anlatabiliriz.
<?php $sepetim= [ 'elma', 'nane', 'salatalık' ];
Yukarıdaki sepetim dizisi içerisinde ürünlerin adlarını bu şekilde sıralayabiliriz ve array içerisinde 3 adet ürün olmuş olacaktır . Aklınıza şöle bi soru gelebilir “ben bu ürünleri evet bu şekilde listeledim ancak fiyatlarını bu dizi içerisinde nasıl saklayabilirim ?” Bunun için aşağıdaki örneği inceleyelim
$sepetim= [ 'elma' => 2, 'nane' => 3, 'salatalık' => 10 ];
Array / Dizi derslerimiz de bunlara daha fazla detay vereceğim .
- Object (Nesne) : Çevremize bakarsak objelerin ne olduğunu aslında ne olduğunu biliyoruz . Çevremizde bulunan somut objeler bilgisayar , telefon , tv , vazo , bardak ve soyut objeler ise banka hesabı ve banka hesabı işlemleri gibi değerlendirebiliriz.
İşte bu objelerin temel iki özelliği vardır .
-
- Durum
- Davranış
Yukarıdaki banka hesabından örneklemeye devam edersek , banka hesabının hesap numarası ve bakiyeniz durum olarak adlandırılır . Ancak hesap işlemlerinizdeki para yatırma ve para çekme de davranış olarak tanımlanmaktadır .
Anlatılacak çok fazla şey olduğu için Objeler konusuna OOP derslerimizde devam edeceğiz.
ÖZEL TİPLER :
Özel tipler kendi içinde 2 ye ayrılmaktadır . Bunlar NULL ve RESOURCE şeklindedir.
- NULL : Null tipi içerisinde bir değer olmayan değişkeni temsil etmektedir .
- RESOURCE : Özel tiplerden resource yani verinin alındığı tüm kaynaklardır . Kaynaklar bir veritabanı ya da benzeri bir dosya olabilir . Yani veriyi aldığınız yerdir .
Php veri tipleri ‘ni anladıysanız resmi web sitesinden diğer örnekleri de inceleyebilirsiniz.