Git Nedir Ne İşe Yarar ve Git Kullanımı

git lab

git nedir

Git Nedir Ne İşe Yarar ve Git Kullanımı

Git Nedir Ne İşe Yarar ve Git Kullanımı gibi bir soruya en kısa şekilde Git sürüm kontrol sistemidir diyebiliriz. Bu tarz servislere olan ihtiyaç aslında ekip olarak çalışıyorsanız ve geliştiricilerin geliştirme sürecini daha kontrollü yapması için tasarlanmıştır .  Bir çok yazılım geliştirici şu sıralar Git Hub ve GitLab kullanmaktadır. Peki git nasıl kullanılır ve temel komutlar nedir ? Şimdi bunları en temelden başlayarak inceleyelim .

Version control system (VCS) ya da ( SCM – Source Control Management )

bir yazılım projesi için oluşturulan kaynak kodların, belgelerin ve diğer dosyaların değişikliklerini izlemek ve yönetmek için kullanılan bir araçtır. Bu sistemler, her bir dosya veya dosya grubunun farklı sürümlerini saklar ve bu sürümler arasındaki değişiklikleri takip eder.

VCS araçları ayrıca bir projede birden fazla kişinin aynı anda çalışmasını ve değişiklik yapmasını kolaylaştırır. Her bir çalışan, projenin en son sürümünü alır ve değişiklik yapar. VCS sistemi, değişikliklerin kolayca birleştirilmesini ve çakışmaların çözülmesini sağlar.

VCS ayrıca eski sürümlere kolayca geri dönebilme imkanı sunar. Eğer bir proje içinde bir hata bulunursa veya bir önceki sürümün daha iyi olduğu anlaşılırsa, VCS sistemi kolayca eski bir sürüme geri dönebilme imkanı sunar.

Git, Subversion ve Mercurial gibi en yaygın VCS sistemleri, tüm bu özellikleri ve daha fazlasını sunar ve yazılım geliştirme sürecinde büyük bir yardım sağlar.

Git Kullanımı

Git kullanımı oldukça basittir. İlk olarak, projenin kaynak kodlarını kopyalamak istediğiniz yerde bir klasör oluşturun. Daha sonra, projenin Git deposunun bağlantısını alın ve “git clone” komutunu kullanarak klasöre indirin. Bu, projenin tamamını yerel bilgisayarınıza indirecektir.

Git Kurulumu

http://git-scm.com/downloads adresine girerek buradan işletim sisteminize uygun olan sürümü indirin ve klasik kurulumu bilgisayarınıza yapın . Ayrıca Linux türevi bir işletim sistemi kullanıyorsanız aşağıdaki komut ile kurulum yapılır .

sudo apt-get install git

Kurulum bilgisayarınız da tamamlandıktan sonra Windows Başlangıç menüsünden Git klasöründe bulunan “Git Bash“‘i çalıştırıp Git’in komut satırı ara yüzünü kullanmaya başlayabiliriz. Eğer Git komut satırına eriştiyseniz ve aşağıdaki komutu çalıştırıp Git kurulumun da hangi sürümü kullandığınızı öğrenebilirsiniz .

git --version

Git Temel Ayarlar ve Başlangıç

Git kurulumunu başarılı şekilde tamamladıysanız şimdi git kullanmaya başlamak için birkaç ufak ayar yapmamız gerekecek . Bu ayarlar güncellemelerin , değişikliklerin kim tarafından yapıldığını belirtmek için gerekli olacaktır ve bu ayarları istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz . Git ayarlarını yapabilmek için aşağıdaki komut kullanılmakta .

git config

Git için yapmış olduğunuz ayarlar belirli koşullara göre disk üzerinde belirli yerlere yazılacaktır.

1. Git System : Git ayarları eğer /etc/gitconfig dosyası içerisine yazıldıysa “Tüm kullanıcılar ve projeler” için geçerli olacaktır . Eğer bu şekilde bir işlem uygulamak istiyorsanız ;

git config --system

2. Git Global : Git ayarları eğer aşağıdaki komut ile çalıştırılırsa “Sizin kullanıcınız” için geçerli olacaktır .

git config --global

3. Git Local : Projeniz içerisinde git version kontrolünde ise ./git/config isminde bir dosya olacak.  Yerel düzeyde git kullanım için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

git config --local

Yukarıdaki git seviyelerini anladıysanız artık Git Kullanıcı tanımlamasına geçebiliriz. Git hesabınıza e-posta adresi tanımlama işlemini aşağıdaki şekilde yapabilirsiniz.

git config --global user.email "serhat@serhatalpaslan.com"

Ayrıca git servisi için kullanılan ayarları görüntülemek için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz.

Global ayarları görmek için ;
git config --global -l

Sistem genelindeki ayarları görmek için 
git config --system -l

Proje genelindeki ayarları görmek için
git config --local -l

Ayrıca git nedir ve git komutlarını kullanmaya başlamak için tamamını çok iyi öğrenmeniz gerekecektir . Bununla beraber için git hub üzerinde bir hesap açarak bol bol denemeler yapmanızı tavsiye ederim . Git hub hesabı açmak için bu linki kullanabilirsiniz . Ayrıca Git Commit , Revert , Diff Nedir ve Nasıl Kullanılır ? ile alakalı derslerimizi de inceleyin .

 

Git Komutları

Git komutları, Git’i kullanarak projenizi yönetmenize olanak tanır. Bu komutlar arasında “git add“, “git commit“, “git pull“, “git fetch“, “git checkout” ve “git branch” gibi temel komutlar yer alır.

Git Clone Kullanımı

Git clone, Git deposundaki bir projeyi kopyalamak için kullanılan komuttur. Git clone komutu, kaynak kodlarının tamamını yerel bir klasöre kopyalar.

Git Pull Nedir?

Git pull, Git deposundan en son güncelleştirmeleri indirmek için kullanılan bir komuttur. Git pull komutu, yerel projenizi Git deposundaki en son sürümle günceller.

Git Fetch Nedir?

Git fetch, Git deposundan projenin en son durumunu indirmek için kullanılan bir komuttur. Git fetch komutu, yerel projenizi Git deposundaki en son sürümle eşitler, ancak yerel dosyalarınızı değiştirmez.

Git Checkout Nedir?

Git checkout, Git deposundan belirli bir sürümü almak için kullanılan bir komuttur. Git checkout komutu, belirli bir sürüme geçiş yapmanızı sağlar ve projenizi o sürümde çalıştırmanızı sağlar.

Git Commit Nedir?

Git commit, projenize yapılan değişiklikleri kaydetmek için kullanılan bir komuttur. Git commit komutu, dosyalarınızı yerel depoya kaydeder ve bir mesajla birlikte depoya ekler.

Git Add Nedir?

Git add, Git deposuna yeni dosyalar eklemek veya mevcut dosyaların değişikliklerini kaydetmek için kullanılan bir komuttur. Git add komutu, yeni dosyaları veya değişiklikleri yerel depoya ekler.

Git Branch Nedir?

Git branch, projenizdeki farklı geliştirme yollarını yönetmenize olanak tanıyan bir komuttur. Git branch komutu, mevcut projenizde yeni bir dal oluşturmanıza veya mevcut bir dalı değiştirmenize olanak tanır.

Github Nedir?

GitHub, Git depolarını barındıran ve projeleri paylaşmanıza olanak tanıyan bir web tabanlı hizmettir

Yorum Ekle