Javascript For Döngüsü Nedir ve Nasıl Kullanılır ?

Javascript For Döngüsü içerisinde kullanabileceğimiz bir kaç döngü fonksiyonu vardır . Bunlar for , foreach , do while , for in şeklindedir . Daha önceki derslerimizde anlattığımız Javascript Foreach Kullanımı dersini incelemenizi tavsiye ederim .

For döngüsü diğer döngüler de olduğu gibi koşullar sağlanana kadar blok içerisindeki betik tekrar eder . Şimdi For döngüsünü tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışalım .

//ilk olarak bir değişken tanımlayalım ve bu değişken döngümüzün başlangıç noktası olsun 
var i = 0;
//Döngümüzü başlatıyoruz
for(i;i<100;i++){
   console.log(i);
}
//Konsol çıktısında 1...99 a kadar sayıların sırayla yazıldığını göreceksiniz.

Yukarıdaki kod bloğunu incelediğimizde aslında ihtiyacımız olan döngünün bir başlangıcı , döngünün durması için gereken koşulun belirtilmesi ve son olarak başlangıç ve bitiş arasında yani tekrar esnasında olması gereken artış yada azalışın belirtilmesi gerekmektedir.

Başlangıç : Döngünün başlayacağı değerdir ve döngü başlamak için ilk olarak buraya bakar .
Koşul : Döngünün sonlanmasını sağlayacak olan koşuldur .
Arttırma ve Eksiltme Operatörü : Döngü esnasında yinelenen alanın artarak mı eksilerek mi devam edeceğini belirtir. Arttırma ve Eksiltme operatörlerini henüz öğrenmediyseniz makalelerimiz arasında hazırladığım dersi incelemenizi tavsiye ederim .

Javascript For In döngüsü

For In Dögüsü dizi içerisinde sayısını bilmediğimiz elemanların listeleyebilmemizi sağlar . Şuan için bu döngü çok mantıklı gibi gelmese de ileriki dersler de aslında çok kullanışlı olduğunu sizler de göreceksiniz .

//Sıralanmasını istediğimiz dizi
var sepet= ["Elma", "Armut", "Portakal", "Muz", "Kivi", "Karpuz", "Çilek"]; 
//not defined hatası dönmemesi için "i" değişkenimizi tanımlıyoruz ve boş bir değer atıyoruz.
i='';
//Döngümüzü başlatıyoruz.
for(i in sepet) {
    console.log(liste[i]);
}

Javascript derslerinde döngüleri daha iyi anlamak için aslında biraz pratik yapmak ve farklı örnekleri incelemek gerekli. Diğer sitelerden özellikle dillerin kendi sayfalarında yayınlanan dökümantasyonlar ve örnekleri incelemeniz bir dili öğrenmenin en güzel yoludur . Javascript kendi sitesinde küçük ve temel olacak seviyede bir dökümantasyon aslında oluşturmuş . Bu örnekleri bulabileceğiniz güzel bir kaynak.  Ayrıca diğer javascript derslerimizi incelemenizde de fayda var .

Yorum Ekle