Javascript Object Örnekleri ve Dersleri
JavaScript derslerin de veri tiplerini öğrenmiştik . Şimdi Javascript Object Örnekleri ve Derslerine giriş yapalım . JavaScript nesneleri (Objects) , birden çok veriyi saklamanıza izin veren ilkel olmayan (non-primitive) bir veri türüdür.
Not: Diğer programlama dilleri hakkında biraz bilginiz varsa , JavaScript objects ( nesneleri) diğer yazılım dillerindeki kullanımlarından biraz farklıdır. javascript object oluşturmak için sınıf oluşturmak gerekmemektedir.
JavaScript Object Örneği.
// object const student = { ad: 'serhat', soyad: 'alpaslan' };
JavaScript Object Bildirimi (JS Object Declaration)
const nesne_adi= { keyA: value1, keyB: value2 }
Burada bir javasctipt nesnesi tanımladık ve “nesne_adi” olarak belirttik. Nesne içerisindeki yani süslü parantezler arasındaki değerler key , value olarak adlandırılır .
// object creation const nesne_adi= { ad: 'John', soyad: 'alpaslan' }; console.log(typeof nesne_adi); // object olarak konsoldan çıktı alacaksınızdır
JavaScript Object Özelliklerini İnceleyelim
const nesne_adi= { keyA: value1, keyB: value2 }
Yukarıdaki nesnemizin ismi “nesne_adi” şeklindedir ve keyA : value1 ve keyB : value2 ‘lar ise bu nesnenin özellikleridir.
Nesne Özelliklerine Nasıl Erişebiliriz ?
- Nokta yöntemi ile erişim :
objectName.key
const nesne_adi= { keyA: value1, keyB: value2 } //Özelliklerdeki value'ya aşağıdaki şekilde erişebiliriz. console.log(nesne_adi.keyA); // Çıktı olarak value1 olacaktır.
2. Köşeli parantez kullanım ile erişim :
objectName["propertyName"]
const nesne_adi= { keyA: value1, keyB: value2 } //Özelliklerdeki value'ya aşağıdaki şekilde erişebiliriz. console.log(nesne_adi[keyA]); // Çıktı olarak value1 olacaktır.
JavaScript İç İçe Nesneler ve Nasıl Erişebiliriz ?
Javascript nesneleri içerisinde yeni nesneler olabilir ve kullanımı da yukarıdaki örneklere çok benzerdir .
// nested object const nesne_adi= { adi: 'SERHAT', soyadi: 'ALPASLAN', adres: { sokak_adi: 'ABC SOKAK', apartman_adi: 'MNO APARTMANI' } } // nesne_adi objesinin özelliklerine erişim aşağıdaki şekilde yapılabilir console.log(nesne_adi.adres); // {sokak_adi: 'ABC SOKAK', apartman_adi: 'MNO APARTMANI'} // nesne_adi objesinin içerisindeki adres nesnesinin özelliklerine erişim aşağıdaki şekilde yapılabilir console.log(nesne_adi.adres.sokak_adi); // ABC SOKAK
JavaScript Nesne Yöntemleri
JavaScript objeler içerisinde fonksiyonlar da içerebilir.
const kisi = { ad: 'Sam', soyad: 30, // bir value olarak fonksiyon kullanalım merhaba : function() { console.log('merhaba') } } kisi.merhaba(); // merhaba
Burada, merhaba key değeri için bir fonksiyon yazdık . Bu yüzden javascript objecsinin içerisindeki bu fonksiyonu çağırmak için kisi.merhaba yerine kisi.merhaba() kullanmamız gerekti. Yani nesne içerisinde ki fonksiyonları çağırırken nesne adi ve sonrasındaki key değeri ve parantezleri kullanmamız gerekmektedir.
- JavaScript Karşılaştırmalar ve Mantıksal Operatörler
- JS Hataları – try ve catch ve finaly örnekleri
- javascript do-while döngü örnekleri
- javascript ile kolay for iç içe döngüsü
- javascript-break-continue-kullanımı
- Resmi web sitesi