javascript ile kolay iç içe döngü kullanımı
javascript for ile iç içe döngüler’ in ne kadar kolay uygulandığına birlikte bakalım . İç içe döngüleri kullanırken bilmeniz gereken kilit konu en içte bulunan döngünün tamamlanmadan bir üst döngünün çalışmamasıdır. Bu şekilde döngü içerisinde bir hata alırsanız hatayı ayıklamak daha kolay olacaktır . Ayrıca bu mantığı yürüterek geliştirmeler yapmanız gerekmektedir . Şimdi örnek bir javascript iç içe for döngüsüne bakalım ;
var i = 0 ; var j = 0; for (i ; i<10 ;i++){ for (j ; i == j ;j++){ } console.log(i+'-'+j); }
yukarıdaki örneği inceleyecek olursak daha önceki dersimiz de öğrendiğimiz gibi standart ve kurallara uygun bir javascript for döngüsü oluşturduk . Hemen ardından bu döngünün blok kısmına yani süslü parantezlerin içerisine tekrar bir for döngüsü yazdık . Burada söyleyebileceğim ikinci kilit bilgi bir üst bilgideki değişken bilgisini iç döngüde kullanabildiğimizdir. Daha önceki derslerimiz de öğrendiğimiz javascript break ve javascript continue ile yukarıdaki örnekleri çeşitlendirebiliriz. Şimdi aynı javascript iç içe örneğini javascript break kullanarak güncelleyelim .
var i = 0 ; var j = 0; for (i ; i<10 ;i++){ for (j ; i == j ;j++){ } console.log(i+'-'+j); if(i == 2){ console.log('burada break kullandık'); break; } }
Evet yukarıdaki örnekte break komutunu kullandık ve dedik ki “i” değişkeni 2 ye eşit olduğunda once konsola “burada break kullandık yaz ” ve break komutu kullanarak döngüden çık . Şimdi bir başka örnek kullanalım ve bu örneğimiz de benzer olsun fakat bu sefer javascript iç içe döngüde javascript continue kullanalım .
var i = 0 ; var j = 0; for (i ; i<10 ;i++){ for (j ; i == j ;j++){ } console.log(i+'-'+j); if(i == 2){ continue; } }
Bu sefer biraz daha farklı bir çıktı gördük değil mi ? Çünkü döngüde continue ifadesini kullandık yani dedik ki “i” değişkeni 2 ye eşit olduğunda döngüyü durdurma sadece bu kısmı atla dedik . Evet iç içe döngüler kullanarak ve yukarıdaki bu örnekleri sizler de çeşitlendirerek daha fazla sonuca ulaşabilirsiniz . Peki ben iç içe döngüleri Javascript for ile nasıl kullanıldığını anladım ancak benzer şekilde javascript içinde kullanabilirmiyim . Cevabı javascript foreach iç içe döngüler dersimiz de bulabilirsiniz.
Javascript resmi web sitesinden sizde detaylara bakabilirsiniz.
- javascript-break-continue-kullanımı
- Javascript For Döngüsü Nedir ve Nasıl Kullanılır ?
- Javascript Foreach Kullanımı