PHP Dersleri Echo , Print ve Değişkenler

PHP DEĞİŞKENLERİ

Php değişkenleri ve diğer anlatacağımız echo , print derslerine başlarken php geliştirme ortamınınızın hazır olduğunu varsayıyorum. Php ile bir geliştirme yaparken en sık kullanacağınız şey tabiki de değişkenlerdir. Ancak değişkenleri kullanırken dikkat etmeniz gereken konuların başında isimlendirmedir . Yani değişkenlerinize vereceğiniz isimlerdir . Bu isimlerin kod içerisinde tekrar etmemesine ve anlamsal olarak daha sonra kodları okurken anlaşılır olmasına dikkat edin . Aksi takdirde inanın bana ileride sıkıntılı saatler yaşayabilirsiniz . 🙂 Bunun dışında diğer dikkat etmeniz gereken konu ise değişkene güzel bir isim buldunuz ama bunun nasıl yazıldığı olmalıdır . Yani aşağıda bir kaç örnekle bunu daha da netleştirelim ;

Örnek :

$kitapSayisi = 1; // Yazım şekli doğru
$kitapAdedi = 1;  // Yazım şekli doğru

Yukarıdaki 2 örneğinde yazım şekli doğru fakat anlamsal olarak aynı oldukları için geliştirme esnasında sadece 1 tanesini kullanınız . Yoksa hangi parametrenin ne olduğunu anlamanız zor olacaktır .Şimdi de farklı birkaç örnekle devam edelim.

Örnek :

$kitapsayisi = 1; // Yazım şekli doğru fakat okunabilir değil
$kitapadedi = 1; // Yazım şekli doğru fakat okunabilir değil

$kitap Sayisi= 1; // Yanlış yazım 
$kitap Adedi 1;   //

Bu örneğimizde de hem doğru hem de yanlış bir örnek verdim . ilk örneğimizde yazdığımız $kitapSayisi ve $kitapsayisi değişkenlerine bakarsanız $kitapSayisi değişkeninin daha kolay okunduğunu farkedeceksinizdir . Yapmanız gereken kullanacağınız değişkenin ilk kelimesi her zaman küçük harfler ile başlayacak ve devam eden kelimelerin ilk harfleri büyük olacaktır . Bu sayede kodlarınız da kullandığınız değişkenler , fonksiyonlar hem daha okunaklı hem  daha şık olacak  hem de php değişken tanımlama kurallarına uyarak daha profesyonel bir yazım şekline alışmış olacaksınız . Lütfen bundan sonraki çalışmalarınızda değişken isimlendirme ve tanımlama kurallarına uyunuz .

Şimdi diğer yazım kurallarından bahsedelim ;

  1. Php de değişkenler asla sayısal bir değer ile başlamaz .
  2. PHP Değişkenler de sadece harf, sayı ve alt tre ( _ ) kullanabilirsin. Özel karakterler kullanılmaz.
  3. Değişkenler de Türkçe karakter kullanılmaz.
  4. Değişkenlerin büyük küçük harf duyarlılığı vardır bu sebeple $abcde değişkeni ile $ABCDE değişkeni aynı değildir .
  5. PHP Değişkenlerini tanımlarken her zaman başında $ işareti olmalıdır .

Değişkenler Nedir ?

Php değişkenleri ni içerisine bir şeyler koyduğunuz kutular olarak düşünebilirsiniz . Bu kutuları istediğimiz zaten boşaltabilir istediğimiz zaman içeriğini güncelleyebiliriz . Ayrıca bu değişkenler ile neler yapılabileceğini ileri seviyelere geldiğimiz de ayrıca anlatacağım . Artık yavaş yavaş ekrana bişeyler yazdırmaya hemde değişkenleri biraz daha anlamaya çalışalım .

<?php
$kitapSayisi = 12;
echo $kitapSayisi ;
// ekran çıktısı 12 olacaktır.
?>

Yukarıdaki örneği çalıştırdığınız da ekranda 12 yazdığını gördünüz ancak orada daha önce bahsetmediğim bir komut gördünüz ” echo ” . Php de ekrana bişeyler yazdırmak istiyorsak echo yada print kullanırız ve  Php bu Echo ve Print aşağı yukarı birbirlerine çok benzerlerdir. Aralarında bunları bir birini ayıran çok küçük bir fark vardır . Her iki ifade de ekrana verileri yazdırmak için kullanılmaktadır .

Print ve Echo arasındaki farklar aşağıdaki şekildedir ;

  • Print ifadesinin dönüş değeri 1’dir. fakat  Echo İfadesi dönüş değeri yoktur
  • Echo ifadesi birden fazla argüman alabilir (çok az kullanılsada mümkün), Print ifadesi ise sadece bir argüman alabilir.
  • Print ifadesine göre Echo açık ara hızlıdır.

Aşağıdaki örnekleri inceleyebilirsiniz .

<?php
$txt1 = "PHP Öğreniyorum";
$txt2 = "serhatalpaslan.com";
$x = 8;
$y = 2;

print "<h2>" . $txt1 . "</h2>";
print "PHP Öğreniyorum " . $txt2 . "<br>";
print $x + $y;
?>

Php değişkenlerinin ileri düzeyde nasıl kullanıldığını bir de php.net adresinden incelemek isterseniz çok farklı kullanım şekilleri olduğunu sizde göreceksiniz . İleri düzey değişken kullanımlarını ayrıca bir ders olarak ya da bu makaleyi güncelleyerek sizlere anlatmaya çalışacağım . Bir sonraki dersimiz dış kaynaklı değişkenler olacak lütfen bu konu için biraz alıştırma ve biraz da farklı kaynaklardan çalışarak bir sonraki php dersimi takip edin .

Yorum Ekle