Windows 10 Üzerinde MongoDB Kurulumu ve Ayarları

MongoDB, popüler bir açık kaynaklı belge tabanlı veritabanı yönetim sistemidir. Windows 10 için MongoDB kurulumu oldukça basittir ve bu makalede adım adım nasıl yapıldığı anlatılacaktır.

Adım 1: İndirme

İlk olarak MongoDB’nin resmi web sitesine gitmeniz gerekmektedir. https://www.mongodb.com/try/download/community

Daha sonra Windows seçeneğine tıklamalısınız. Burada x64 veya x86 sürümünü indirebilirsiniz. Hangi sürümü kullanmanız gerektiği hakkında bilginiz yoksa, Windows 10 64 bit bir işletim sistemi kullanıyorsanız x64 sürümünü kullanmanız önerilir.

Adım 2: Kurulum

MongoDB’yi indirdikten sonra, exe dosyasını açın ve gerekli izinleri onaylayın. Kurulum işlemini tamamlamak için Next butonuna tıklayın ve lisans koşullarını kabul edin.

Daha sonra kurulum seçeneklerini seçebilirsiniz. Standart seçeneklerle devam etmek için “Complete” seçeneğini seçebilirsiniz.

Sonraki adımda kurulum konumu seçildikten sonra “Install” button’ a tıklanarak kurulum işlemi başlatılır. Başarılı bir şekilde yüklenmesi durumunda, ekranınızda “MongoDB Başarıyla Yüklendi” mesajı görünecektir.

Adım 3: Ayarlama

Kurulum tamamlandıktan sonra, şimdi MongoDB’nin ayarlarını yapmamız gerekiyor. Ayarları yapmak için değişkenlerinin ekleyerek sistem sağlama olanağınız var Environment variables.

Bu için;

  1. Başlat menüsüne tıklayın.
  2. Arama kutusuna “Environment variables” yazın.
  3. “Edit the system environment variables” linkine tıklayın.
  4. Açılan pencerede “Environment Variables” butonuna tıklayın.
  5. System variables bölümünde değerlerine tıklayın.
  6. Path seçeneğine tıklayın.
  7. Edit butonuna tıklayın ve son satıra ilave olarak
    C:\Program Files\MongoDB\Server{version}\bin adresini ekleyin.(burada {version} indirdiğiniz mongodb sürüm numarasıdır.)

Adım 4: Test

Kurulum tamamlandıktan sonra mongodb çalıştığını test etmeniz gerekiyor. Bunun için;

  1. CMD’ yi açın.
  2. Bir komut satırı açın.
  3. “mongod –version” komutunu yazın ve yazdığınızda mongodb sürüm numaranızı gördüyseniz, başarılı bir şekilde kuruldu demektir.

Artık MongoDB’nin Windows 10 işletim sistemine kurulumunu tamamladınız. Veritabanı yönetimi denilince akla gelen ilk isimlerden birisi olan MongoDB ile kolayca uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz 🙂

Yorum Ekle